Hvordan håndtere din mentale helse i hverdagen

"Egenomsorg? Ja, det skal jeg gjøre når jeg er på ferie."

Har du noen gang sagt noe slikt til deg selv? Egenomsorg er ikke noe du bør utsette til du er på ferie eller vente med til helgen. Egenomsorg er en kontinuerlig prosess – det handler om å adoptere en takknemlig og mer positiv holdning til seg selv:

"Jeg fortjener egenomsorg, og jeg skylder meg selv å alltid ta vare på meg selv og sørge for at jeg har det bra."

Tenk på egenomsorg som å ta vare på en vakker plante i hjemmet ditt. Du ville ikke sagt: "Jeg vanner den når jeg har tid, kanskje i helgen, den får klare seg til da."

Nei, planten trenger regelmessig stell for å overleve og kunne vokse. Den trenger nøye oppfølging: Er det for varmt? Trenger planten mer vann i dag? Eller mer skygge? Ville litt varme og sol gjøre den godt i dag? 

Det samme gjelder deg i hverdagen din. Hvis du vil ta vare på deg selv på en sunn måte, må du være i kontakt med dine behov slik at du kan være der for deg selv. Noen ganger trenger du å være kjærlig mot deg selv, andre ganger motiverende eller trøstende, men du bør alltid prøve å være oppmerksom. 

Egenomsorg kan være utfordrende, og hverdagen vår er full av forventninger, oppgaver og krav som andre har til oss. Vi kan også legge press på oss selv, så det er viktig at du vet hvordan og når du skal gjøre sunne endringer for å ta vare på deg selv.

Med vennlig hilsen,
Gunda

Gunda Tibelius

Mentaltrener og systemisk forretningscoach

Gunda Tibelius er mentaltrener, systemisk forretningscoach og kommunikasjonstrener. Hennes fascinasjon for vår egen mentale styrke utviklet seg da hun som ung drev med konkurransesport. Mens hun studerte ved Tysklands Idrettshøyskole i Köln, kunne hun styrke sine personlige erfaringer med forskning utført ved Institutt for psykologi. Hun forstår teorier og praksis for å distansere seg fra eksterne stressfaktorer, styrke ressursbasert bevissthet og etablere målrettet og godt fokus.

Fokuser på din egenomsorg med Egenomsorgstesten

Egenomsorg refleksjonsspørsmål:

Egenomsorgstesten, som er en del av serien "Fokuser på din egenomsorg", inviterer deg til å se på 12 områder av hverdagen din og reflektere over en rekke spørsmål knyttet til dem. Disse områdene spenner fra kosthold og trening til personlig utvikling og egenverdi, og testen vil hjelpe deg med å få en oversikt over din nåværende egenomsorg i hverdagen. Testen vil visualisere hvordan du gjør det i hvert område, slik at du lett kan gjenkjenne hvor du allerede er flink til å ta vare på deg selv, kontra andre områder hvor det er rom for utvikling.

Denne testen er laget for å gjentas hver sjette til åttende uke, for å hjelpe deg med å utvide og styrke din selvbevissthet om dine behov.

Bruk malen i Egenomsorgstesten - alt du trenger er en penn, og så er du klar til å komme i gang!

Testmalen har en sirkel delt inn i 12 like store seksjoner. Hver linje som strekker seg over sirkelen er delt inn i 10 seksjoner. Skalaen går fra 1 eller "veldig misfornøyd" nærmest midten til 10 eller "svært fornøyd" ytterst i sirkelen.

Tips:

Neste gang du er i en stressende situasjon, stopp et øyeblikk og observer tankene dine. Fokuser på hvordan du snakker til deg selv, og vurder følgende:

  • Er du snill og støttende?
  • Nedvurderer du deg selv?

Det er viktig å alltid være oppmerksom og snakke vennlig til seg selv - som om du snakker til din beste venn.

Bildet ovenfor viser hvordan det ferdige testsjemaet ditt kan se ut.

Fokuser på din egenomsorg med refleksjonsarket 

Forstå dine fire grunnleggende psykologiske behov og hva du kan gjøre i hverdagen for å møte dem.

Å bli mer bevisst på våre fire grunnleggende psykologiske behov kan spille en viktig rolle for vår mentale helse. Du klarer kanskje ikke alltid å møte alle disse behovene, og alle opplever situasjoner forskjellig, men vi kan ta skritt for å prøve å oppfylle våre behov. De fire grunnleggende psykologiske behovene er: 

  • Tilknytning og tilhørighet 
  • Orientering og kontroll
  • Styrke selvtillit og anerkjennelse 
  • Glede og unngåelse av smerte

Bruk refleksjonsarket for å hjelpe deg med å reflektere over hva som får deg til å føle deg bra i hverdagen, og hvilke psykologiske behov som oppfylles av disse. Du kan da begynne å gjenkjenne hvor ofte du gjør disse tingene i hverdagen din og sette en plan for de neste tre ukene for å forbedre et område du har identifisert. Forstå dine fire grunnleggende psykologiske behov og hva du kan gjøre i hverdagen for å møte dem.

Fokuser på din egenomsorg med 5-2-21-metoden

Hvordan integrere positive tankemønstre i hverdagen din:

Livet kan være utfordrende, og du kan møte kamper eller tilbakeslag, som kan ha en negativ innvirkning på deg følelsesmessig. I disse øyeblikkene er tankene dine alltid med deg – det kan være opptil 80 000 tanker i hodet ditt hver dag! Mange av våre tanker er repeterende, og dessverre kan de ofte være negative. Hvis du hovedsakelig legger merke til de negative tingene i livet ditt, betyr det ikke at det ikke skjer noe positivt, du fokuserer bare ikke på dem eller legger merke til dem i øyeblikket. 

5-2-21-metoden, er en enkel øvelse laget for å hjelpe deg til å etablere nye og gode tankemønstre i hverdagen. Det du skal gjøre er å ta fem minutter for deg selv hver dag i 21 dager. Akkurat som å gå på treningsstudioet, kan dag-til-dag-forbedringer være små, men likevel medføre at ditt daglige fokus gradvis begynner å endre seg og bli mer positivt.

Øvelsen innebærer å ta fem minutter hver dag for å reflektere over to små øyeblikk som ga deg en positiv følelse. Disse øyeblikkene kan tidligere ha blitt ignorert eller gått ubemerket, men øvelsen skal hjelpe deg med å fokusere oppmerksomheten på hvordan de påvirket både sinn og kropp.

Tips:

Husk at disse egenomsorgsøvelsene bør bli enklere for hver dag. Akkurat som fysisk trening krever mental trening et lignende nivå av engasjement, og det kan starte med å investere bare fem minutter om dagen.

Les mer om 5-2-21-metoden og prøv den!