Kvinner med TTP

Å reise med TTP

Det er absolutt mulig å reise når man har TTP, bare man planlegger reisen grundig. Det forteller dr. Paul Coppo, som er professor i hematologi og en av de ledende ekspertene innen pasientpleie og klinisk forskning i TTP. Her kan du se hans råd til hvordan du får en fin ferie uten frykt for tilbakefall. 

Husk at legen er din beste kilde til informasjon om din diagnose og behandling, inkludert spørsmål om å reise med TTP. Opplysningene nedenfor må ikke forstås som uttømmende med tanke på reiser med TTP.

Doctor Paul Coppo

Kan man reise når man har TTP?

Man kan reise med TTP når alle forhåndsregler for å unngå tilbakefall er tatt. Det innebærer bl.a. at ADAMTS13-aktiviteten er normal. Hvis aktiviteten er normal, vil man som regel kunne reise hvor som helst i verden og nyte ferien uten frykt for tilbakefall.

Les om årsaken til TTP

Hvordan forbereder man en reise?

Det er viktig at man planlegger reisen i god tid når man har hatt TTP. Viktigst er det at man får sjekket aktiviteten av enzymet ADAMTS13. Det indikerer nemlig risikoen for forestående tilbakefall. Snakk med en lege om vaksinasjon dersom det er nødvendig for reisestedet.

Hvis ADAMTS13-aktiviteten er normal, er risikoen for tilbakefall svært lav. Hvis ADAMTS13-aktiviteten derimot er kraftig redusert, f.eks. til under 20 % av den normale aktiviteten, vil det være klokt å diskutere med lege.

Hvis man har arvelig TTP og får plasmainfusjon, bør man diskutere reise og behandling med helsepersonell. 

Les Minas historie om å få TTP

Hvilke dokumenter må man ta med på en reise?

Ta med kontaktopplysningene for en anbefalt spesialist, slik at du alltid vet hvem du skal kontakte hvis du plutselig føler deg i ulage når du er på ferie. 

Ta også med dokumenter som detaljert forklarer egenskapene ved TTP, inkludert detaljer om hvordan sykdommen viser seg, hvilken behandling du har fått, og hvordan oppfølgingen din foregår.

Hva skal man gjøre hvis man føler seg utilpass når man er på reise?

Hvis man føler seg i ulage når man er ute på reise, bør man kontakte en lege øyeblikkelig. Det trenger ikke å bety noe, men man bør likevel kontakte en lege for å utelukke et tilbakefall av sykdommen. 

Les hvordan man stiller diagnosen TTP

Forstørrelsesglass-ikon
TTP er en sjelden blodsykdom som danner små blodpropper som skader kroppen.
Familietre-ikon
TTP skyldes en enzymfeil. Feilen kan oppstå plutselig eller være nedarvet i genene.
Pasientforenings-ikon
Få tilgang til støtte og nettverk for mennesker med TTP og deres pårørende.
Del eller skriv ut